Magyarország térképe

Középre

Magyarország egyike Európa 50 közép-európai országának. A Kárpát-medencében 93.030 négyzetkilométert foglal magába. Határolja Szlovákia északról, Ukrajna északkeletről, Ausztria északnyugatról, Románia kelet felől, Szerbia délről, Horvátország délnyugatról és Szlovénia nyugat felől. A 2017-es becslés szerint mintegy 10 millió lakossal rendelkező Magyarország az Európai Unió közepes méretű tagállamának számít. Hivatalos nyelve a magyar, amely a világ legszélesebb körben beszélt uráli nyelve. Magyarország fővárosa és legnagyobb városa Budapest. Más nagyobb városi területek közé tartozik Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr.

Magyarország közepes teljesítményű, és a világ 57. legnagyobb gazdasága a nominális GDP szerint, valamint a PPP alapján az 58. legnagyobb az IMF által mért 191 országból. Számos ipari és technológiai ágazatban jelentős szereplőként a világ 35. legnagyobb exportőre és 34. legnagyobb importőre. Magyarország az OECD magas jövedelmű gazdasága, nagyon magas életszínvonalú. Szociális biztonságot és egyetemes egészségügyi rendszert tart fenn, valamint egy tandíjat nem igénylő egyetemi oktatási rendszert. Magyarország jól teljesít a nemzetközi rangsorban: az életminőségben a 20. helyet foglalja el, a Good Country Indexben a 24. helyen, az egyenlőtlenség-kiigazítás humán fejlődésben a 28., a társadalmi előrehaladás indexben a 32. helyen áll, a globális innovációs indexben és a 15. legbiztonságosabb ország a világon.

Magyarország Európa 11-ik legnépszerűbb turisztikai célpontja, 2015-ben 14,3 millió nemzetközi turistát vonzott. 10 nemzeti park, 145 kisebb természetvédelmi terület és 35 tájvédelmi terület található itt. A világ legnagyobb termálvizes barlangrendszerének és a világ második legnagyobb termálvizének, Közép-Európa legnagyobb tavának és Európa legnagyobb természetes síkságának ad otthont. Növényföldrajzilag Magyarország a közép-európai tartományhoz tartozik, a Boreal Királyságban. A WWF szerint Magyarország területe a pannóniai vegyes erdők ökorégiójába tartozik.